Overwinteren met een elektrische fiets

De mooiste zomerdagen zijn weer geweest en bij veel mensen wordt de elektrisch fiets weinig of niet gebruikt in de winterperiode. Als de fiets in het voorjaar weer in gebruik wordt genomen, merken veel mensen merken dat de fietsaccu sneller leeg is of zelf defect is geraakt. Hoe komt dat en hoe voorkom ik dat?

Waarom slijt een accu als deze niet wordt gebruikt?

Een fietsaccu verouderd sneller door stilstand. Vooral Li-ion en Li-Po accu’s verliezen capaciteit als de accu niet worden gebruikt. Hoe komt dat? Het op- en ontladen van de batterij is een chemisch proces. Dit proces is actief tijdens het gebruikt van de accupack. Wanneer de accu voor een langere periode niet wordt gebruikt, is er geen proces actief, ofwel de batterij is inactief. Dit proces is moeilijker weer op gang te brengen naarmate de accu langere tijd inactief is geweest. Het gevolg hiervan is dan de batterij capaciteit verliest of soms zelfs defect raakt.

Onderhouden van uw fietsaccu.

Gaat u de elektrisch fiets een tijd niet gebruiken, zorgt er dan voor dat de accu niet leeg is als de fiets wordt weggezet. Zorg ervoor dat de accu is opgeladen tot minimaal 60% lading. Is de accu na 3 maanden nog niet gebruikt, ga dan bij voorkeur een stuk fietsen en laad de accu dan weer op. Gaat u de accu hemaal niet gebruiken, laad dan de accu op zodat de batterijen worden geactiveerd. Doe dit minimaal eens in de drie maanden. LET OP: Laat de acculader niet continue aan de accu aangesloten maar haal deze na maximaal 24 uur van de accu af.

Zo blijft uw accu in goede conditie en staat uw fiets weer klaar voor gebruik in het voorjaar!