MTB verlichting; Led power lamp op batterijen?

De MTB LED lamp is onmisbaar voor de snelle fietser. Deze lamp geeft heel extreem veel licht en schijnt meters ver vooruit waardoor de snelle fietser goed zicht heeft en op tijd kan reageren op veranderende omstandigheden. Naast het feit dat je perfect zicht hebt, wordt je ook van veraf gezien met deze verlichting. Er is veel keus in MTB Led-lamp land, waar let je op bij aanschaf van zo’n powerlight? Hieronder lees je de verschillen tussen de diverse lampen. Deze informatie heb je nodig bij het kiezen van de juiste lamp voor jouw wensen.

MTB LED Lamp: de lichtbundel

MTB LED lampen zijn er met verschillende soorten lichtbundel. Afhankelijk van het type fietser dat je bent, kies je de juiste lichtbundel.

MTB LED lamp bundel type

Aan de reflector in de lamp kun je al zien wat voor soort lichtbundel deze levert. Een reflector met een gladde oppervlak textuur zal een smalle lange bundel geven met een beetje strooilicht. Heeft de reflector een textuur als een sinaasappelschil, dan veroorzaakt dat veel strooilicht en gaat de bundel minder ver.

Lichtwaarde: Lumen

De licht sterkte van de lamp wordt bij LED uitgedrukt in Lumen. Hoeveel Lumen heb je nog? Er is altijd baas boven baas, maar de meeste klanten zijn al dik tevreden met een lichtsterkte van 1000 lumen.  Let er wel op of de opgegeven lumen waarde is gebaseerd op de ontwerpwaarde of dat de Lumen waarde daadwerkelijk is gemeten. De ontwerpwaarde van de LED levert in de praktijk vaak 20 to 30 % minder lumen door het reflector design of door het gebruik van meerdere LED’s in een lamp.

Batterij

AccuCompany heeft natuurlijk uitzonderlijke aandacht voor de batterij. Deze bepaald ook voor een belangrijk deel van de prijs van de set. De goedkope setjes worden geleverd met Chinese cellen welke op zich goed functioneren, echter wordt de capaciteit vaak overgewaardeerd en zijn de cellen slecht bestand tegen stilstand. Na een zomer periode is de kans groot dat de accupack niet meer functioneert. AccuCompany geeft de voorkeur aan merkcellen als Sanyo, Samsung of Panasonic. Deze zijn al leverbaar in 3400mAh, waarmee een accupack te maken is van 7,4 volt 6800 mAh met 4 cellen. Uiteraard is de accupack ook groter te maken door meer cellen in een pack te voegen. Speciaal voor MTB nacht ritten of 24 uurs tochten maakt AccuCompany deze accupack in 11000 mAh.

Waterdicht?

MTB rijders zijn niet altijd mooi weer fietsers, dus zeker belangrijk is de waterdichtheid van de lamp en batterij. De MTB lampen zijn spat-waterdicht en voldoende bestand tegen regen of spatwater. De batterij hangt ook nog wel eens in de spat-zone waardoor defecten door waterschade regelmatig voor komen. Er zijn verschillende batterij omhulsels zoals weergegevens in onderstaande afbeelding. Links afgebeeld is de meest eenvoudige en goedkoopste oplossing. De accupack is voorzien van krimpfolie en daarmee slechts beperkt bestand tegen water. Dit pack is alleen geschikt voor mooi weer fietsers of dient in een fietstas te worden geplaatst.

MTB accupack LED lamp
MTB accupack waterdichtheid klasse

Het midden model heeft een silicone omhulsel waarmee de accupack spat waterdicht is. Het meest rechtse model voldoet aan IP44 en is daarmee ook bestand tegen een flinke regenbui.

Opladers

Alle sets worden geleverd met oplader of laadsnoer. Zoek je alleen een nieuwe lader, let er dan op dat er 2 verschillende systemen zijn. Sommige lampen werken op een 3,7 volt batterij ( 4,2 volt max) en andere op 7,4 volt ( max 8.4 volt). Elke lamp heeft dus de juiste accupack en batterijlader nodig.

Hoofd of helmband

Bij de MTB sets wordt een elastische hoofdband geleverd. Doordat de band elastisch is, kan de lamp makkelijk heen en weer bewegen bij trilling. Wil je de lamp vast maken op je helm, gebruikt dan kabelbinders om de lamphouder vast te maken op je helm.

Meer specificaties en MTB lampen kun je vinden in de webwinkel van AccuCompany.