Einde in zicht voor NiCD gereedschapaccu

NiCD niet meer importeren

Sinds 31-12-2016 is het niet meer toegestaan om batterijen van het type NiCd te importeren. NiCD Batterijen belasten het milieu te veel en moeten worden vervangen door NiMH of Li-ion batterijen. NiCd is een van de eerste herlaadbare batterij soorten. Vanaf 01-01-2017 mag alleen de restvoorraad van leveranciers worden verkocht maar mogen er geen nieuwe NiCD batterijen meer worden ingevoerd. Vervanging van de NiCD batterij kan voor een gedeelde worden opgevangen door NiMH, echter is niet elke acculader geschikt voor het opladen van NiMH.

 

DeWALT en Hitachi nog  vaak Nikkel Cadmium lader

NiMH batterijen hebben soortgelijke specificatie als de NiCD maar zijn vriendelijker voor het Milieu. Het voordeel van NiMH is dat deze batterij in een grotere capaciteit verkrijgbaar is. NiMH batterijen met een hoge capaciteit is ook duurder en behoort tot de professionele gereedschap lijn.

Het verdwijnen van NiCD heeft echter wel gevolgen voor de thuis klusser. De schroefmachines voor consumenten gebruik, zijn vaak geleverd met NiCD laders. Deze opladers zijn niet geschikt voor het opladen van NiMH accu’s. Hoewel enkele fabrikanten aangeven dat hun NiMH batterij geschikt is voor een NiCD lader, leidt dit in veel tot overlading en verkort de levensduur van de batterij. Gereedschapsmerken als Bosch, Festool en Makita, leveren de schroefmachine sets met universeel laders voor Zowel NiCD als NiMH batterijen. Bij de merken DeWALT en Hitachi zijn de NiCD laders nog recent geleverd in de consumenten lijn. Voor de bezitter van deze machines is het dus opletten bij aanschaf van een nieuwe accu en/of lader.

Voorlopig nog geen probleem. Naar verwachting is de NiCD accu is nog voldoende verkrijgbaar in de eerste helft van 2017.

Twijfelt u of uw lader geschikt is voor NiMH accu’s? Stuur ons net modelnummer van de lader en wij zoeken het voor u uit!

Facebooktwitterlinkedin