Fiets actieradius van uw fietsaccu

Dagelijks wordt ons gevraagd wat de actieradius ( = hoeveel kilometer je kunt fietsen op een acculading) is van de elektrisch fiets na revisie van de fietsaccu. Aangezien de actieradius maar deels afhankelijk is van de capaciteit van uw fietsaccu, is het niet mogelijk daar een eenheid van kilometers aan te hangen. De actieradius van uw elektrische fiets wordt bepaald door de accucapaciteit, ondersteuning stand, fietsmotor, bandenspanning, trapkracht en temperatuur. Naast de accucapaciteit zijn er dus veel factoren van invloed op de actieradius.

Richtlijn actieradius versus capaciteit

De totale energie inhoud van de accu wordt uitgedrukt in Watt * uur ofwel Wh. Dit is een vermenigvuldiging van de accuspanning * de capaciteit. Een accu van 24 volt en 10Ah heeft een Energie inhoud van 240 Wh. Elektrische fietsen met een motor in het wiel hebben bij lichte ondersteuning ( eco mode) een actieradius van gemiddeld 40 km. Gemiddeld wil zeggen dat de een er krap 30 kilometer mee haalt en de andere fietser ruim 50 km. Deze spreiding wordt veroorzaakt door de eerder genoemde factoren. Als vuistregel kunnen we stellen dat 6 Wh nodig is per kilometer.

Bij fietsen met de zogenaamde middenmotor die zijn gemaakt na 2010, ligt het rendement hoger door deze aandrijf methodiek. Deze accu’s behalen (in 240Wh) vaak een actieradius van 60km in combinatie met de midden motor.

Wilt u een elektrische fiets aanschaffen, informeer dan ook naar de prijs van een reserve accu of naar de mogelijkheden van accu revisie.

 

Facebooktwitterlinkedin