Fietsaccu diagnose stelt u zelf

Aldi silverfish fietsaccu
Capaciteit test Silverfisch fietsaccu

Regelmatig vragen klanten ons of we de conditie / capaciteit van hun accu kunnen nameten. natuurlijk kunnen we dat, maar wist u dat u dat zelf ook kunt? Voor het meten van de accucapaciteit is speciale apparatuur nodig waar over AccuCompany beschikt. Tegen een kleine vergoeding meten we graag de capaciteit van uw accu na, maar er is ook een eenvoudige methode die u zelf kunt toepassen en waarmee u redelijk nauwkeurig de capaciteit kunt bepalen.

Capaciteit

Capaciteit wordt uitgedrukt in Ah ofwel Ampere * uur (hour). Om deze waarde te meten wordt uw accu aangesloten op een apparaat dat een continue stroom kan onttrekken aan uw fietsaccu. Stel dat we continue 5 Ampere aan de fiets accu onttrekken en het duurt 1.5 uur voordat de accu leeg is, is de accucapaciteit 5 * 1.5 = 7.5 Ah

We kunnen deze test ook omkeren en een constante stroom in de accu sturen tot de accu vol. De tijd die dit proces in beslag neem vermenigvuldigt met de stroom, geeft ons ook een Ah waarde. Dit laatste is niet meer dan het LAADPROCES !

Een rekenvoorbeeld:

  1. Kijk op uw acculader wat de laadstroom van de lader is. ( meestal tussen 1.5 en 2A)
  2. Fiets de accu helemaal leeg tot deze geen voelbare trapondersteuning meer geeft.
  3. Sluit de lader aan op de accu en noteer de tijd als het laadproces begint.
  4. Noteer opnieuw de tijd als het laadproces is voltooid.

Bereken nu de capaciteit: Laadstroom * laadtijd en u hebt de accuconditie zelf bepaald! Tijdens laadproces wordt ook warmte gegenereerd en dat geeft enige onnauwkeurigheid aan deze meetmethode. De werkelijke capaciteit zal dus iets lager liggen maar zal niet meer dan 10% afwijken van de werkelijke waarde.

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin