Laatste Nieuws

Li-ion batterijen kunnen veel sneller worden opgeladen

Li-ion-batterijen kunnen 6,7 keer zo snel worden opladen als wordt aanbevolen door de fabrikant. Dit melden onderzoekers van de Warwick Manufacturing Group.

Oververhitting of het overladen van batterijen kan zorgen voor brand of ontploffing. Daarom voegen de fabrikanten een aanbeveling toe over hoe snel de batterij veilig opgeladen kan worden. Deze adviezen zijn gebaseerd op een grove schatting, omdat tot nu toe de temperatuur in de batterij zelf niet te meten was zonder de prestatie van de batterij aan te tasten.

De onderzoekers ontwikkelden een sensor om de interne temperatuur te meten terwijl de batterij normaal blijft functioneren. Ze hebben de technologie getest in batterijen van bestaande elektrische auto’s. Hun conclusie: de batterijen kunnen tot maximaal 6,7 keer sneller opgeladen worden.

Bron: TW-2018

 

Tesla maakt zonne-energie en energie opslag project op Hawaiiaanse eiland Kauai.

De zon schijnt op een uitgestrekte 65-acre zonnepaneel boerderij, omgeven door helder groen gras en tropische planten, op het Hawaiiaanse eiland Kauai.

Bijna 55.000 zonnepanelen, die zonlicht omzetten elektriciteit, worden ingezet op speciale batterijen op te laden waarin grote hoeveelheid energie wordt opgeslagen. Het zonne-energie bedrijf SolarCity, die in het proces worden overgenomen door energiebedrijf Tesla, installeerd de eerste reeks Tesla batterijen

Wanneer het project begin volgend jaar is voltooid, wordt zonne-energie in de accu’s opgeslagen om in de loop van de dag te worden gebruikt, wanneer de lokale nutsbedrijf, Kauai Island Utility Cooperative, meestal begint te draaien op fossiele brandstoffen.

KIUC heeft een doel om 50% schone energie te bereiken in 2023, en de staat van Hawaï wil 100%  schone energie in2045. Hawaii heeft hoge energiekosten, omdat een groot deel van de geïmporteerde brandstof wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

 http://fortune.com/tesla-solarcity-battery-solar-farm/

 

Verborgen  elektromotor in wielrenfiets

Trapondersteuning die niet zichtbaar is op je fiets kan reletie eenvoudig worden gemaakt met de Vivax Assist. Deze motor zit in het frame. De kleine motor drijft direct de trapas aan. Het batterij pakket word eveneens in het buizenframe verwerkt.

assist

 

Verbod oplaadbare lithium laadruim vliegtuigen

De Verenigde Naties (VN) hebben een verbod ingesteld op het vervoeren van oplaadbare lithium-ionbatterijen in het laadruim van passagiersvliegtuigen vanwege brandgevaar. Passagiers mogen apparaten met die batterijen nog wel in de handbagage meenemen.

Het verbod is vanaf april dit jaar tot 2018 van kracht, maakte de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO maandag bekend. De organisatie wil daarna strengere regels invoeren waarin beperkingen voor bagage zijn opgenomen

Airboards niet op de openbare weg

De wetgeving is duidelijk maar niet heel erg bij de tijd: Alles wat gemotoriseerd is, harder rijdt dan stapvoets, moet een rdw goedkeuring hebben en dus een kentekenplaat. Dat geldt dus ook voor elektrische kinderstepjes, elektrische speelgoed auto en skateboard. De Elektrische fiets die trapondersteunend werkt en een motor van max 250 Watt heeft is daarop de enige uitzondering.

Ook de Segway is dus voorzien van een kentekenplaat. Alhoewel deze geen zitplaats biedt, heeft de Seyway toch een typegoedkeuring.

Elektrisch Skateboard
Elektrisch Skateboard

Ook onze Skateboards mogen alleen worden gebruikt op eigen terrein, maar dat maakt het niet minder leuk!

 

 

Batterij draadloos opladen, hoe werkt het?

Draadloos opladen van je telefoon wordt steeds populairder. In middels is er een standaard genaamd Qi charging waarin fabrikanten de methode voor draadloos opladen hebben afgesproken.

Qi

Veel nieuwe telefoons worden voorzien van deze technologie, maar ook de bij oude modellen kan dit worden toegevoegd via de batterij of via de cover van de telefoon. Zelfs Ikea heeft binnenkort een aantal nieuwe meubels dat draadloos opladen is ingebouwd, met behulp van de Qi-standaard.

Draadloos opladen wordt ook inductief opladen genoemd. De laadstroom loopt door de primaire spoel in het laadstation. De secondaire spoel is in de telefoon ingebouwd en via inductie wordt de laadstroom overgedragen aan de secondaire spoel zodra deze binnen 20 – 30 mm in elkanders bereik liggen.

wireless charging

Nu wordt dit vaak gedaan met een plat kastje dat via USB is verbonden aan de voeding. Door de primaire spoel in te bouwen in bijvoorbeeld een tafelblad, kan de telefoon gewoon op je bureau liggen en wordt opgeladen!

 

Een elektrische fiets op zonne energie uit Denemarken

Een elektrisch fiets die zichzelf oplaad met zonne energie zou de uitkomst zijn voor mensen die veel kilometers willen afleggen. Deze fiets maakt al een goed begin, gemaakt in Denemarken.

Nieuwe Aluminium – ion batterij in ontwikkeling
Stanford University heeft de eerste high-performance aluminium batterij die snel is opgeladen, duurzaam en goedkoop ontwikkeld. De flexibele, niet brandbare batterij levert een spanning van 2 volt. Het onderzoeksteam was in staat om 5 volt te genereren – genoeg voor een smartphone – met behulp van twee aluminium batterijen en een converter.
In deze video, afgestudeerde student Ming Gong en postdoctorale geleerde Yingpeng Wu tonen hoe de nieuwe technologie een veilig alternatief is voor lithium-ion en andere batterijen.


De ANWB helpt bij het kiezen van de juiste elektrisch fiets:

Denk je aan het aanschaffen van een elektrische fiets maar weet je nog niet precies welke?

Door het beantwoorden van maximaal 5 vragen vertellen wij welke fietsen bij jou passen.

Doe de test