Zelf je oplader elektrische fiets repareren?

Zelf je oplader elektrische fiets repareren?

Laadt je elektrische fiets niet meer op? Ligt het dan aan de accu of is de oplader van de fietsaccu stuk? Deze vraag krijgen we regelmatig. Voor ons is het onmogelijk om daar uitsluitsel over te geven zonder dat we de producten in handen hebben. Zelf kan je echter de oplader van de elektrische fiets nakijken met behulp van onderstaande tips:

1. Steek je oplader in het stopcontact en kijk of er een lampje gaat branden. Als deze geen teken van leven geeft is dat al verdacht tenzij de beschrijving van de oplader aangeeft dat de LED uit is in onbelaste toestand (Giant laders bijvoorbeeld).

2. Meet de spanning op je fietsaccu. Heb je een Multimeter meet dan eerst de spanning op de uitgang van de accu. Een 36 volt accu geeft op de uitgang een spanning tussen de 30 en 42 volt. Is de spanning veel lager? Dan is waarschijnlijk de accu defect (uitgezonderd Bosch fietsaccu's aangezien die niet te meten zijn i.v.m. codering).

3. Meet ook de spanning op de laadpoort van de fietsaccu. We zien vaak het probleem dat de fiets wordt klaargezet, terwijl de lader nog aan de accu hangt. De kans is groot dat er dan kortsluiting ontstaat aan de laadpoort van de fietsaccu. De laadzekering brand dan door en de accu zal niet meer opladen.

4. Controleer de laadplug van je oplader. Trek je de oplader wel eens via de draad uit je accu of draai je de plug vaak rond voor deze in de fietsaccu past? Dan is de kans groot dat de aansluitdraden in de plug los zijn gegaan of contact maken met elkaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij een Giant Lader NC-SSC04GNT. Deze heeft vier dunne draden die erg kwetsbaar zijn. Zijn de draden los gekomen? Dan kun je op onderstaande foto zien hoe je deze weer aansluit:

Giant Lader NC-SSC04GNT aansluiting

Voor het aansluiten van de 36 volt 5 polige Giant Twist oplader is het volgende schema van toepassing: 

5 polige Giant oplader 36V

Is het toch niet gelukt om je oplader aan de praat te krijgen of twijfel je nog aan de prestaties van je fietsaccu? Neem dan contact met ons op of kijk hier voor een nieuwe oplader.

4Reacties

  • Avatar
   Johan
   nov 9, 2022

   Mijn bosch oplader laad niet op blijft constant tik tik geluid te geven af en toe een tik dan laad hij op Dus hij blijft hangen Gr johan Beste Johan, gaat het om een fietsaccu oplader of een gereedschap accu oplader? Als je oplader blijft klikken, is waarschijnlijk de batterij defect ( spanning te laag) . We kunnen deze natuurlijk voor je nakijken. Groet, Team AccuCompany

  • Avatar
   Peter vd Heide
   feb 4, 2023

   Mijn 5 pins stekker van de Giant twist oplader (nc-ssco5gnt) is kapot getrokken. Op uw mooie site staat een overzicht van de 4 pins connector maar weet niet hoe ik de 5 pins moet solderen. Heefty u daar ook een voorbeeld van?

  • Avatar
   erik
   feb 9, 2023

   heeft u een aansluitschema van een vijf pins batterij oplader van e n giant fiets 41.8 volt

  • Avatar
   Eric-Jan Trommel
   apr 1, 2023

   Goedenmiddag, Ik heb een kapotte Stromer snellader (CR246) en vroeg mij af of u die kan reparen. Ik begrijp dat alles te repareren is, maar misschien kunt u aangeven, wat er aan de hand is, als ik de lader naar u opstuur. Verneem graag van u hoe dit op te pakken. Alvast bedankt.

Laat hier je reactie achter