Fietsverlichting

Fietsverlichting

Nu de dagen weer donkerder worden, is goede fietsverlichting heel belangrijk! AccuCompany vindt het belangrijk dat iedereen veilig de weg op kan en goed zichtbaar is. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan fietsverlichting. Waar dien je op letten bij het aanschaffen van fietsverlichting? Wij helpen je graag op weg!

Voor- en achterlicht

De verlichting van je fiets moet bestaan uit een witte of gele voorlamp en een rood achterlicht. Je fietsverlichting moet goed zichtbaar zijn en recht vooruit of achteruit schijnen. De plek waarop je de fietsverlichting monteert is dus heel belangrijk. Zo zijn er fietslampen verkrijgbaar met flexibele rubberen band of lampen die met een speciale houder op de fiets gemonteerd kunnen worden.

Verder mag je verlichting geen andere mensen hinderen. Het is in Nederland niet toegestaan om met knipperende fietslampen rond te fietsen. De richting en snelheid van de fietser is hierdoor moeilijk in te schatten.

Lux en Lumen

Lux en Lumen zijn een veelgebruikte term in de fietsverlichting. Lux is de eenheid die aangeeft hoeveel licht er op een oppervlak valt. Lumen word gebruikt om de lichtsterkte uit te drukken. Het is de eenheid voor lichtstoom en geeft aan hoeveel licht de lamp in alle richtingen uitstraalt.

Het aantal lumen voor een goede fietslamp is afhankelijk van de situatie waarin je gaat fietsen. Wanneer je vooral door de stad fietst waar het nooit echt donker wordt door omliggende straatverlichting, is verlichting van 50 tot 100 lumen voldoende.  Deze fietsverlichting is vaak compact en licht van gewicht waardoor deze ideaal te gebruiken is voor korte ritten naar werk of school.

Fiets je vaker op donkere plekken, zoals buiten de bebouwde kom of op fietspaden die minder verlicht zijn? Dan is fietsverlichting van zo’n 100 tot 800 lumen aan te raden. Deze fietsverlichting geeft je een beter zicht en verlichten het wegdek.

Ben jij een echte sportfietser en fiets je veel door het bos? Dan is fietsverlichting van zo’n 800 tot  1000 lumen geschikt. Deze verlichting is vooral bedoeld voor racefietsers en mountainbikers, om zo op volle snelheid alsnog genoeg zicht te hebben. Accucompany heeft zelfs fietsverlichting met 1600 lumen op voorraad!

Achterlichten zijn vaak maximaal 250 lumen en zijn dan ook alleen belangrijk voor de zichtbaarheid van achteropkomend verkeer.

 

Wattage

Lichtopbrengst

15 watt

100 - 150 lumen

25 watt

150 - 300 lumen

40 watt

300 - 500 lumen

60 Watt

500 - 850 lumen

75 watt

850 - 1100 lumen

120 watt

1100 - 1250 lumen

150 – 250 Watt

1250 - 2000 lumen

Verschillende soorten fietsverlichting

Er zijn verschillende soorten fietsverlichting op de markt verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen wel een geschikte voor- of achterlamp te vinden is. Hieronder hebben wij de soorten fietsverlichting voor je opgesomd:

Oplaadbare fietsverlichting 

Deze verlichting wordt door middel van een meegeleverde USB kabel opgeladen. Afhankelijk van de manier van opladen en grootte van de lamp is de oplaadtijd 3 tot 6 uur.            

Fietsverlichting met zonnepaneel

Een fietslamp die zichzelf oplaadt door middel van zonne-energie! De fietsverlichting wordt in de zon opgeladen en is eenvoudig te monteren. Met deze verlichting ben je ook vanaf de zijkant zichtbaar.

Fietsverlichting op accu

Deze fietsverlichting is verkrijgbaar met een losse accu. De lamp heeft een laag energieverbruik en gaat daardoor extra lang mee. Ideaal voor langere fiets- of mountainbike tochten!

LED fietsverlichting

LED fietsverlichting worden steeds populairder. Het voordeel van deze verlichting is dat je vaak vanuit meerdere hoeken goed zichtbaar bent. Ook verbruikt een LED fietslamp minder energie dan reguliere fietsverlichting.

Fietsverlichting op batterij

Dit is de goedkoopste fietsverlichting en werkt op batterijen die vaak zelf eenvoudig te vervangen zijn. De meest voorkomende batterij in fietslampen zijn knoopcellen: een platte, ronde batterij (CR2032).

Benieuwd naar het aanbod aan fietsverlichting bij AccuCompany? Kik dan op deze link en neem een kijkje op onze website!

Laat hier je reactie achter