Lumen versus Watt
Voor het vergelijken van LED verlichting t.o.v. de oude gloeilamp of spaarlamp, kun je onderstaande tabel gebruiken.

Led strips SMD 3528 en SMD 5050, wat is het verschil?
Er zijn 2 gangbare types led strips, dit zijn de SMD 3528 led strips en SMD 5050 Led strips.
De type nummers zijn afgeleid van de afmetingen van de led strips. Een 3528 ledlamp is 3,5mm x 2,8mm groot en een 5050 ledlamp is 5mm x 5mm.
Een 5050 ledlamp is samengesteld uit drie 3528 leds, hierdoor kan het tot drie keer zoveel meer licht opbrengen. Het energieverbruik is eveneens drie keer zoveel.

Verder is ook nog een kleine verschil in de afmetingen. Een SMD 3528 Ledstrip is 8mm breed en een SMD 5050 Ledstrip is 10mm breed.
Kort samengevat, SMD 5050 Led strips geven meer licht maar gebruiken ook meer energie.

Waar staat SMD voor? SMD staat voor Surface Mounted Device (opbouwcomponent).

Let op! Het type ledlamp is belangrijk maar niet de enige belangrijke eigenschap van ledstrips. Er zijn strips met 30 lampen, 60 lampen of zelfs met 120 lampen per meter. Hoe meer lampen hoe meer licht.

Wat is de IP-beschermingsklasse?
De IP beveiligingsklasse, ook wel International Protection Rating, is een codering voor elektrische apparatuur welke staat voor de mate van beveiliging van het betreffende apparaat. De code geeft aan in hoeverre het elektronische apparaat of behuizing is beveiligd tegen eigen schade of eventueel gevaar voor de gebruiker. U vindt deze IP-code op het apparaat zelf
of in de handleiding. De IP-beschermingsklasse is voornamelijk terug te vinden bij verlichting.

Wat betekenen de cijfers van de IP-beschermingsklasse?
Internationaal is de IP codering genormaliseerd volgens de IEC 60529 norm. De codering bestaat uit twee cijfers; het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen het aanraken en het indringen van voorwerpen. Het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen vocht.
Zo is een elektronisch apparaat met de code aanduiding IP 54 bijvoorbeeld stof- en plensbestendig.
Elk cijfer heeft dus zijn eigen betekenis en geeft een mate van bescherming aan, hieronder is af te lezen welke betekenis elk cijfer heeft.

 

     

Lichtkleur

De kleurtemperatuur van led lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp.