FAQ

Wat is capaciteit (Ah)?

Vrijwel dagelijks krijgen we vragen m.b.t. accucapaciteit en het laden van accu’s met afwijkende capaciteit t.o.v. uw originele accu.

Wat is capaciteit?

Capaciteit is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een accu en wordt uitgedrukt in Ampere x uur ( Ah met de h van hour). Het beste kun je dit vergelijken met de inhoud van de benzine tank van je auto.  Met een grotere tank kun je langer rijden, Het tanken duurt langer en de inhoud is duurder. MAAR de auto gaat niet harder, en krijgt niet meer vermogen!. Het enige verschil is dat bij een grotere capaciteit accu het volume niet perse hoeft toe te nemen. Bij een accu is het dus ook zo dat de accu langer mee gaat, een langere oplaadtijd heeft, niet sterker is, maar wel duurder.

Kan ik een hogere capaciteit wel laden met mijn lader?

Zoals ook in het voorbeeld van de auto, moet een accu met een hogere capaciteit langer laden. De laadtijd wordt in de meeste gevallen door de lader automatisch bepaald. Ter controle of uw laadproces goed verloopt kunt u zelf de laadtijd berekenen. Stel uw lader heeft een laadstroom van 2A ( output 2A) en u laad een accu met een capaciteit van 3Ah, dan is de laadtijd 3Ah / 2A = 1,5h ofwel 90 minuten opladen.  Bij de meeste laders gaat een groen lampje aan als het laadproces is voltooid.  Is de laadtijd korter, dan is waarschijnlijk de capaciteit van uw accu sterk afgenomen ofwel uitgeput.  Hoewel de meeste laders wel afslaan als de accu is opgeladen, is het beter om de accu uit de lader te halen en de stekker van de lader uit het stopcontact te halen. Voor NiMH accu’s is het raadzaam de verhouding Capaciteit / Laadstoom > Groter dan 0.2 te houden, dit voor het juist afslaan van de lader. Om de levensduur van uw accu te optimaliseren dient de laadstroom niet groter te zijn dan de capaciteit van de accu.

LET OP! Er is wel een verschil in TYPE accu! Controleer dus wel altijd of uw lader geschikt is voor het type cel in uw accupack, zoals NoCd, Pb, NiMH, Li-ion, Lipo, NiZn…Etc

Wat is de levensduur van mijn fietsaccu?

De levensduur van een fietsaccu is sterk afhankelijk van het gebruik van de accu. Daarom is het moeilijk voorspelbaar wanneer een fietsaccu versleten zal zijn. Een nieuwe* fietsaccu gaat 500 – 700 laad / ontlaad cycles mee ( afhankelijk van het merk cel) en gaat dan langzaam afnemen in capaciteit. Dit geld in die gevallen dat de accu dagelijks wordt gebruikt. Door veroudering verliest de accu ook langzaam capaciteit, dus dat speelt ook parten. Als je de accu niet te lang stil laat staan ( niet meer dan 3 maanden) gaat deze in normaal gebruik 3-6 jaar mee.

Stilstand = achteruitgang

Vooral de Fietsaccu’s die langere periode ( meer dan 3 maanden) stilstaan, verliezen capaciteit. Het verlies van capaciteit betekend dat de actieradius afneemt. Let er dus op dat de fietsaccu ook in de wintermaanden regelmatig wordt gebruikt, of minimaal eens in de drie maanden wordt opgeladen.

*Nieuwe wil zeggen: vanaf productie datum, dus niet vanaf verkoopdatum

Hoe werkt een batterij

Een batterij is gemaakt van 2 verschillende metalen , gescheiden door een laagje (elektrolyt) die zorgt dat de metalen niet met elkaar in contact komen. Via een chemische reactie wordt aan aan de min-pool elektronen vrijgemaakt die aan de plus-pool worden gebonden. Als de batterij is aangesloten aan een lamp of apparaat,  kunnen nu de elektronen vanaf de min-pool, door het lampje, naar de plus-pool stromen.

Bij een oplaadbare batterij zijn de chemische processen omkeerbaar: door het aanleggen van een elektrische spanning kan men een elektronenstroom in omgekeerde richting forceren en zullen de chemische reacties dan omgekeerd verlopen: er wordt dus energie opgeslagen.

Werking van een batterij
Werking van een batterij

 

LED verlichting in Lumen, wat is Lumen?

Lumen

 De lumen (symbool: lm) is de eenheid voor Lichtstroom.

De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

1 lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron waarvan het licht in 1 gebundeld is. De lichtstroom is de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Bekijkt men een deel van een lichtbundel, dan heeft dat deel een kleinere lichtstroom (in lumen) maar (in principe) dezelfde lichtsterkte (in candela) als de hele bundel. De lichtstroom hangt af van het vermogen van de bron en van de kleur van het licht. Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lm/W.

Lumen vergelijken met watt

Om het wennen aan lumen makkelijker te maken vergelijken we de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt dat een gloeilamp zou moeten hebben om dezelfde hoeveelheid licht te geven. Dat doen fabrikanten ook: op een doosje van een ledlamp staat dan bijvoorbeeld dat hij 470 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. Uit de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel lumen een nieuwe lamp ongeveer moet hebben als je er een bepaalde gloeilamp door wilt vervangen.

Lichtopbrengst in Lumen
Wattage (Gloeilamp) Gloeilamp Halogeen Spaarlamp (CFL) LED
15 watt 90 119 125 136
25 watt 220 217 229 249
40 watt 415 410 432 470
60 watt 710 702 741 806
75 watt 935 920 970 1055
100 watt 1340 1326 1398 1521
150 watt 2160 2137 2253 2452
200 watt 3040 3009 3172 3452

 

Tot voor kort werd  een 40 Watt gloeilamp of 100 Watt spot aangeschaft voor sfeerlicht / leeslicht. Bij de waarde Watt hebben we een beeld van de hoeveelheid licht wat daarbij behoort. De eenheid ‘Watt’ geeft echter alleen het stroomverbruik aan en slechts 25% van deze energie wordt omgezet in licht. De overige 75 % energie gaat verloren aan warmte. Bij LED verlichting als inbouwspots, Buitenlampen, MTB lamp, Verstralers wordt de eenheid Lumen gebruikt. Gaat u de gloeilampen vervangen door energiezuinige LED verlichting, gebruik dan bovenstaande tabel om de juiste Lumen waarde te bepalen voor uw toepassing.

Fietsaccu onderhouden

  • Gebruik van een nieuwe accu
    Bij het in gebruik nemen van een nieuwe accu, kan het bereik van de actieradius in het begin wat tegenvallen. Dit is heel normaal. Pas bij ongeveer 5 – 8 keer de accu volledig op te laden en weer leeg te fietsen, bereikt de accu zijn volle capaciteit. Zorg er altijd voor nadat de accu leeg is, hem direct weer op te laden. Laat nooit de accu te lang leeg staan. Behandeling van de accu Bij voorkeur bewaart u de accu op koele, droge plaats (5° C – 20° C). Als u gedurende lange tijd, uw fiets niet gebruikt, raden wij u aan, de accu vol geladen te bewaren. Een Lithium – Ion accu heeft maar een geringe zelfontlading. Als de accu voor een langere periode niet wordt gebruikt, dan is het is zeker raadzaam om de accu eens in de drie maanden op te laden of om de accu op de lader onder spanning te laten staan. Dit is om de conditie van de accu op peil te houden
  • De accu laden

    De Lithium – Ion accu’s hebben geen ‘geheugen’ en kunnen daarom zonder kwaliteitsverlies op ieder gewenst moment bijgeladen worden.De tijd die het vergt de accu volledig te laden is gemiddelde laadtijd 4 – 6 uur. Na een succesvolle lading kunt u de accu weer eenvoudig in de fiets plaatsen.

Kan ik fietsaccu krijgen met meer kilometers?

Het aantal kilometers dat u kunt fietsen met trapondersteuning hangt af van diverse factoren. De kracht waarmee wordt getrapt, de ondersteunende stand, bandenspanning, motor-rendement, ondergrond, persoon gewicht en accucapaciteit. De accucapaciteit is dus maar voor een deel bepalend voor de actieradius. Op de fietsaccu staan een aantal waardes die de energie-inhoud weergeven. Uit het voltage ( V) en de capaciteit ( Ah) kunt u de energie inhoud (Wh- Watt-uur) berekenen. Sommige fabrikanten zetten de Wh waarde direct op de accu.

Rekenvoorbeeld:

Hebt u dus een 25.9 volt, 12Ah accu, dan is de energie inhoud 25.9 * 12 = 310 Wh

Hebt u een 36 volt, 10Ah accu dan is de energie inhoud 36 * 10 = 360Wh

Wilt u dus meer kilometers fietsen, dan kunt u kiezen voor een accupakket met een grotere Wh. Let daarbij op dat het voltage van uw nieuwe accu gelijk is aan de originele accu ( 24 volt of 36 volt systeem)  Het vergroten van de capaciteit ( Ah) is mogelijk als er voldoende ruimte in uw accuhuis is. Een grotere capaciteit wordt namelijk gecreëerd door meer cellen te plaatsen in uw originele accubehuizing. Ook is het vaak zo dat moderne cellen een hogere capaciteit hebben dan 5 jaar geleden, en is het meestal mogelijk om met hetzelfde volume een grotere accucapaciteit te maken.

 

 

 

Kan ik mijn Telefoon opladen via een fietsdynamo?

De meeste smartphones kunnen worden opgeladen via een USB poortje op de PC, HUB of in een speciale adapter. Een USB poort levert een spanning van 5 Volt en met een stroom van gemiddeld 500 mAh is dat voldoende om uw telefoon op te laden.

Een fiets dynamo echter levert een wisselspanning waarmee de verlichting van de fiets wordt gevoed. Er is nu een apparaatje dat de wisselspanning van de dynamo, kan omvormen tot 5 volt gelijkspanning en via een USB poortje aanbied. Met dit apparaatje is het dus mogelijk om tijden het fietsen een telefoon op te laden of bij te laden.

Let er wel op dat dit apparaatje alleen in staat is om spanning om te vormen. De maximale laadstroom is dus afhankelijk van uw dynamo en niet van de omvormer. Meer informatie over dit apparaatje leest u in dit artikel.

 

Kan ik een 36 volt accu gebruiken als vervanger van mijn 24 volt accu?

Elektrische fietsen zijn voorzien van een 24 volt of 36 volt motor. Deze motor moet worden aangestuurd met het juiste voltage. Het is dus niet mogelijk om een 24 volts accu ( of 26 volt Li-ion) te vervangen door een 36 volt accu. U zou dan ook de motor moeten vervangen op uw fiets. U kunt wel een accu met een grotere capaciteit plaatsen op uw elektrische fiets zodat u meer fietskilometers kunt afleggen.

Li-ion accu – Lithium Ion

Deze nieuwe batterij is 40% lichter van gewicht, geproduceerd volgens de strenge milieuvoorwaarden, uitwisselbaar met alle gangbare modellen. Deze batterij kent geen memorie effect, heeft overstroom beveiliging en bovenal een langere levensduur en dat staat garant voor een kostenbesparing. Op dit moment worden deze batterijen standaard geleverd met vele snoerloze modellen, o.a. schroefmachines, slijpmachines, cirkel en decoupeerzagen.

NiMH accu – Nikkel Metal Hydride

De opvolger van de NiCd accu is de NiMH accu, leverbaar van 7.2V, 9.6V, 12V, 14.4V, 18V en 24V. Deze accu’s hebben veel minder last van het geheugeneffect en kunnen dus elk moment op de acculader geplaatst worden om deze op te laden. De capaciteit van de accu is ook groter als de NiCd accu’s. Deze gaat van 2.6Ah tot en met 3.5Ah. NiMH heeft een hogere zelfontladingsgraad dan NiCd. U zult de NiMH-accu’s daarom vaker moeten (her-)laden.

NiCd accu – Nikkel Cadmium

NiCd is een nog zeer gangbaar accu type leverbaar van 7.2V, 9.6V, 12V, 14.4V, 18V en 24V. Het nadeel van de NiCd accu is dat ze last hebben van het geheugeneffect. Vandaar dat u deze accu altijd helemaal moet leeggebruiken voordat u hem weer op de oplader plaats. Als u half in de capaciteit gaat laden kan de accu dat zien als het nieuwe nul punt. Tevens belasten de NiCd accu’s het milieu en mogen in de toekomst niet meer geleverd worden door de fabrikanten.

Kan ik een NiMH accu in mijn machine gebruiken terwijl NiCD origineel is bijgeleverd?

De technologie van de NiCd of NiMH accu is voor de machine niet van belang, de machine kan op beide accu’s goed functioneren. De laadstroom voor deze types is echter wel verschillend dus controleer altijd of uw lader geschikt is voor de juiste accu. Laders die de afgelopen 5 jaar zijn verkocht zijn meestal geschikt voor beide type accu’s.

Kan ik een accu met grotere capaciteit in mijn machine plaatsen?

De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah. De vaak bijgeleverde accu’s hebben weinig capaciteit omdat deze goedkoop zijn. (meestal 1,3Ah). De prijs van een accu is meestal evenredig met de capaciteit. Wij leveren accu’s vanaf 2Ah omdat deze veel langer mee gaan en dus minder vaak worden opgeladen. Het is niet schadelijk voor de machine, immers de machine wordt er niet sterker van. Capaciteit kun je het beste vergelijken met de tankinhoud van een auto: Meer capaciteit = langer boren en/of schroeven