Gereedschapaccu vervangen door Li-ion mogelijk?

De vorige generatie accu’s voor schroef- boormachines zijn gemaakt van NiCD of NiMH cellen. We krijgen regelmatig de vraag of deze te vervangen zijn door Li-ion cellen. Dit zou een voordeel zijn omdat de Li-ion cellen lichter zijn en een hogere energiedichtheid hebben. Echter is de technologie achter de batterijen wat anders dan bij NiMH/NiCd.

NiCd en NiMH cellen hebben een spanning van 1.2 volt / cel. Hiermee kan men dus batterijen fabriceren die een spanning hebben met een veelvoud van 1,2 volt. ( 9.6, 10.8, 12, 14.4 …)

Sc cellen voor powertools
Sc cellen voor powertools

De Li-ion cellen hebben een celspanning van 3.6 volt en daarmee produceert men dus battery packs met een veelvoud van 3.6 volt ( 7.2 , 10.8, 14.4…)

Li-ion cel type 18650
Li-ion cel type 18650

Voor een 12 volt gereedschap accu is het dus niet mogelijk om deze te upgraden naar Li-ion. Hoewel het voor 14.4 of 18 volt wel zou kunnen heeft dit nog een aantal consequenties. Een Li-ion ion pack heeft een andere laadmethodiek en kan niet met een NiMH lader worden opgeladen. De kans is zelf groot dat de Li-ion pack beschadigd indien deze in een NiMH lader worden gestoken. Nog een praktisch probleem is dat de Li-ion cel een andere afmeting heeft dan de NiMH cel en dat de behuizing ook moet worden aangepast aan de nieuwe cel.

Het zal dus in sommige gevallen theoretisch mogelijk zijn om NiMH om te bouwen naar li-ion, maar erg kostbaar. Voor accugereedschap is het in de meeste gevallen raadzaam om het NiCd of NiMH systeem te behouden.

 

Facebooktwitterlinkedin